Fadeburets bedste dram

04. september 2014 | Nyborg Slot

Christian 3. satte pris på en god dram. Så meget faktisk at han den 4. april 1555 skrev et brev, mens han opholdt sig på Nyborg Slot, hvori han sørgede for at få indløst "noget Destillertøj" d.v.s. et  destillationsapparat "som skal være pantsat hos Seuren Paaske i Køpnehafn". Da apparatet blev indløst, fik kongen det afleveret hos mester Jacob Vundartz, der skulle stå for at destillere ca. 400 liter vin til brændevin. I forbindelse med årets Høstmarked i Kongens Fadebur afholder vi en konkurrence om, hvem der kan lave den bedste kryddersnaps fra Kongens Fadebur.

Brændevin og snaps
Der er næppe tvivl om, at brændevinen var en fast bestanddel af fadeburet - både importeret og hjemmebrændt. Kunsten at brænde brændevin kom til Europa med korstogene og blev udviklet i Italien i løbet af 1100-årene. Produktet blev kaldt aqua vitae - livets vand. Det ældste fund af destillerapparater i Danmark er fra omkring år 1300 og gjort på Bjørnkjær gods ved Odder. Ejendommen tilhørte Marsk Stig, der har en nær tilknytning til Østfyn og i øvrigt som bekendt blev dømt for mordet på kong Erik Klipping ved Danehoffet på Nyborg Slot i 1287. Først fra begyndelsen af 1500-tallet vinder brændevin eller snaps dog for alvor indpas i Danmark.

Hvem laver den bedste kryddersnaps?
At tilsætte brændevinen smag med urter er bestemt ikke noget nyt. Det er meget oppe i tiden at lave sin egen kryddersnaps, derfor ville det være på sin plads med en lille konkurrence til årets Høstmarked, så vi kan finde årets bedste hjemmelavede kryddersnaps. Det er jo også høst, når man plukker eller samler urter, frugter, bær og nødder til sin snaps - og i stor udstrækning har man benyttet sig af de samme urter, bær og frygter siden middelalderen

Konkurrencen afholdes lørdag den 13. september. Den kræver ingen forhåndstilmelding, og der dystes i to kategorier: Urtesnaps og snaps lavet på frugt/bær/nødder. Vinderne indenfor de to kategorier modtager ud over æren en kurv med lækkerier fra Kongens Fadebur. Det kvalificerede dommerpanel består af Brygmester Allan Poulsen fra Ørbæk Bryggeri og Torben Nielsen fra Vinspecialisten i Nyborg.

 

Snapsekonkurrence - sådan gør du:

  • Mellem kl. 13 og 14 lørdag d. 13. september indleverer man sit/sine konkurrencebidrag i det store telt på Torvet. Man oplyser sit navn og telefonnr./mail ved afleveringen.
  • Der kan indleveres i to kategorier: Urtesnaps eller snaps trukket på frugt, bær eller nødder
  • Der skal afleveres min. 100 ml.
  • Til hvert bidrag skal der medfølge disse oplysninger: hvad snapsen har trukket på, hvor længe har den trukket, hvor gammel er den og er den fortyndet, sødet eller smagt til efter at den er omhældt/filtreret.
  • Mellem kl. 14 og 15 prøvesmager og voterer et kvalificeret dommerpanel. Dommerne blindsmager konkurrencebidragene og vurderer altså udelukkende på kryddersnapsens smag.
  • Kl. 15 udpeges vinderne, ud over æren og retten til at kalde sig årets snapsemester modtager de en kurv med lækkerier fra Kongens Fadebur.
Det sker på museet

Foredrag, markeder, udstillinger, koncerter og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Ulæste tegn fra fortiden
18. januar 2019
Nyborg Slot

Nyopdagede inskriptioner i murværket på Nyborg Slot tyder på at en kongelig fangekælder fra middelalderen er fundet.

Kultur på hjernen
8. januar 2019
Østfyns Museer

Østfyns Museer er klar til at give demensramte gode oplevelser.

Kongefløjens bjælker bevares
21. december 2018
Nyborg Slot og kulturarv

En model af, hvordan man udskifter ødelagte ender på bjælkerne, så de fortsat kan bære lofter og gulve, kan nu ses i formidlingspavillonen.

Hold hjernen og kroppen frisk
21. december 2018
Nyborg Slot

Samspillet mellem historie og natur fremmer fysisk og mental sundhed.